Arbetsuppgifter och yrken i köket

I en restaurang finns det väldigt många olika arbetsuppgifter och yrken att hålla på med. Alla har inte att göra med matlagning. Det som är gemensamt med alla arbetsuppgifter är dock att det krävs en hel del samarbetsförmåga. Men vad går de olika yrkena ut på egentligen?

Personer ute i matsalen

På en restaurang finns det en del yrkesgrupper som i stort sett bara befinner sig ute i matsalen. En hovmästare är den som oftast möter gästen och visar hen till ett bord. Hovmästare finns i stort sett bara på de större och finare restaurangerna. Den person som är hovmästare är också den som är arbetsledare för övrig personal ute i restaurangen.

Ute i matsalen finns också servitörer. Det är de som ser till att duka borden, och de serverar också maten samt olika drycker. När det gäller vin finns det på fina restauranger en sommelier som ska ha koll på restaurangens vinsortiment och se till att gästen blir nöjd med sitt val.

Personer i köket

I restaurangens kök finns det också flera olika yrkesgrupper. Det finns en eller flera kockar som lagar maten. Det finns också en kökschef. Det kan vara en av kockarna, eller en person som bara smakar av maten innan den skickas ut till gästen. Förutom det finns också ibland en souschef. Det är en person som ersätter kökschefen om denne är sjuk eller ledig. Souschefen hjälper också till med olika sysslor i köket.

Vid sidan av det här finns också biträden eller kallskänkor. De assisterar kocken och kan också ha ansvar för att till exempel lägga upp sallader, anrätta förrätter och göra kalla såser som serveras till maten.