Livsmedelshygien

När man driver en restaurang är det av yttersta vikt att man ser till att hålla hygienen på en bra nivå. Det är inte bara att lägga maten på bänken, och man kan inte vänta med att lägga in kylvarorna när de kommer hem. På en restaurang är det många som äter mat och det sista man vill som ägare är att någon ska bli sjuk. Det kan nämligen sluta i höga skadeståndskrav och man kan dessutom bli tvungen att stänga restaurangen. När någon blir sjuk är det nämligen stor risk att kunderna slutar dyka upp. Det kan också vara så att restaurangen stängs av myndigheter. Det finns nämligen en livsmedelslag i Sverige som bestämmer hur livsmedel ska skötas.

Rätt temperatur i kyl och frys

När man har en restaurang måste man se till att kylar och frysar håller rätt temperatur. I kylen får det aldrig vara varmare än åtta grader. Helst ska temperaturen ligga mellan två och sex grader. Då håller maten som bäst. I frysen ska det vara minst 18 minusgrader, gärna kallare. Det är dock viktigt att man tänker på att mat inte håller en obegränsad tid bara för att man förvarar den i kyl eller frys. Kött med mycket fett håller, till exempel, inte mer än omkring sex månader även om det är fryst.

Diska och städa noga

En restaurang måste ha det rent och fräscht i köket. Dessutom måste tallrikar och annat vara rent när gästen serveras mat. Även alla redskap som används vid matlagningen måste skötas ordentligt. Det gäller med andra ord att man ser till att diska noggrant. Många restauranger har diskmaskin och det är bra om kastruller och annat kan köras i den. Man måste dock tänka på att inte bara lita blint på diskmaskinen, ibland blir inte disken helt ren. Man måste också se till att städa undan noga. Golv, bänkar och annat måste torkas flera gånger per dag.

Hantering av livsmedel

När man hanterar livsmedel måste man se till att tvätta händerna och göra rent omgivningen ordentligt. När en köttbit ska delas är inte bara att lägga på bänken, utan det kan vara klokt att se till att man har en ren skärbräda under. Vikten av att tvätta händerna är också stor. Det gäller att hålla ordning på sakerna.