Sushirestaruang

Sushi är en rätt som inte var särskilt vanlig varken i Sverige eller Europa för några år sedan. Rätten har dock sedan många år varit vanlig i Japan och andra asiatiska länder. Men under de senaste åren har sushi blivit allt mer populärt även i Sverige. Även här startas det upp restauranger som serverar sushi och andra japanska delikatesser. Men vad är sushi egentligen?

Att tillaga sushi

Sushi finns i väldigt många olika varianter. Några av dem tillagas med rå fisk, andra med rökt och vissa med till exempel kräftor. De kan också se ut på olika sätt. Viss sushi ser ut som en liten riskudde med ett tunt täcke av fisk eller en bit kräfta. Annan är formad som rullar med ris, grönsaker och ytterst ett lager med speciellt sjögräs. Allt i sushin är ätbart. Det gäller dock att se till att fisken kommer från ett MSC-märkt och hållbart fiske.

Hur äts sushin?

Oftast äter man med händerna eller med pinnar. Man tar en bit sushi och sedan doppar man biten i soya. Till sushin har man ofta också wasabi. Det är en stark massa av ingefära som äts tillsammans med sushibitarna. Man kan också blanda ner wasabin i soyan för en starkare smak på den.