Klädkoder på restaurang – vad ska man tänka på?

Vissa restauranger har en strikt klädkod som man måste anpassa sig till – andra är mer avslappnade. Hur vet man egentligen vad som gäller? Man vill ju inte riskera att hamna i en situation där man inte blir insläppt på grund av att man inte klätt sig enligt bestämmelserna. Det är inte alltid så tydligt om det inte står på hemsidan. För det mesta kan man gå efter vilken typ av restaurang det handlar om. Du bör också tänka på vilken tid på dygnet du besöker en restaurang. Oftast kan du klä dig lite mer avslappnat för en lunch i jämförelse med en middag. Skulle du vara riktigt osäker kan du alltid ringa restaurangen och fråga för att slippa ett stressmoment.

Avslappnat gäller på vardagsrestauranger

Om du äter på en vardaglig restaurang behöver du sällan tänka på kläderna utan kan välja vad du känner dig bekväm i. Så länge du är hel och ren och inte bär något som kan anses som stötande. Om du behöver lite ny klädinspiration kan du spana in märket Philipp Plein som tillverkar snygga och coola kläder för män. Plein designade från början hundbäddar men har under de senaste åren utvecklat sitt eget märke. Idag räknas det som riktig vardagslyx och du hittar allt från jeans och tröjor till kepsar. Perfekt för en lite mer ledig restaurang alltså.

Vad gäller för en lite finare restaurang?

Har du ett inbokat besök på en lite finare restaurang med vita dukar och kypare bör du klä upp dig lite mer. Alla restauranger har inte en uttalad klädkod men det tillhör vanligt folkvett. Som man kan du till exempel dra på dig en kavaj och skippa de trasiga jeansen. Som kvinna kan du antingen bära klänning eller ett par finare kostymbyxor. Det är självklart viktigt att du känner dig bekväm i det du bär. Man brukar inte heller ha på sig någon form av gympaskor eller sneakers när man går på en lite finare restaurang. Man ska inte heller ha keps eller någon annan huvudbonad på sig. Om du och ditt sällskap ska sitta på uteserveringen är det också viktigt att se till att klä sig så man inte fryser. En kavaj funkar för båda könen här eller en tunn scarf för damerna.