“Shop and dine” – ett lyckat koncept

I en tid då kunder förväntar sig allt mer av restauranger när det gäller både mat och upplevelse gäller det att vara kreativ som entreprenör. Ett lyckat koncept grundar sig på en perfekt balans mellan det som förväntas och det lilla extra.

Alternativa koncept där restaurangbesökaren ges möjlighet att uppleva mer än bara mat är en het trend i storstäderna. I den här artikeln beskriver vi hur “Shop and dine” fungerar, häng med!

Anpassat utbud

Precis som inom andra områden är det viktigt även inom restaurangbranschen att bygga upp verksamheten utifrån ett bestämt koncept. Ett tydligt format för restaurangen som blir en form av profil och kategoriserar verksamheten.

Kombinerade restaurang- och butiksverksamheter genererar det lilla extra som kan behövas för att skapa en balanserad lönsamhet året om. Tänk dig en liten exklusiv restaurang med en lyxig inredning som ämnad för romantiska middagar. Här passar det utmärkt att sälja eller presentera vackra smycken vid sidan av menyn. Gästerna ges möjligheten att köpa vackra armband och halsband på plats i restaurangen eller online, något som innebär merförsäljning vid sidan av den gastronomiska upplevelsen samtidigt som besökarna får uppleva mer än bara en middag.

På samma sätt som en liten exklusiv restaurang kan erbjuda lyxiga smycken kan en sportig restaurang som erbjuder hälsosam kost sälja snygga träningsplagg. Kanske till och med erbjuda förmånliga gymkort i samarbete med något närliggande gym.

Att ha en liten charkbutik parallellt med restaurangverksamheten är ett annat lyckat shop- and dine koncept. Då kan gästerna njuta av restaurangens produkter även hemma – ett gott vin, en bit ost eller kanske riktig italiensk pasta.

Möjligheterna är alltså oändliga när det gäller “shop and dine” konceptet där allt i grund och botten handlar om att ge något extra till både kund och kassa. Bland storstädernas trendiga restauranger kommer den här typen av modernt koncept säkerligen anammas allt mer inom den närmaste tiden.