Gårdsbutik och restaurang på landet

Att vara bonde kräver en hel del, men det är samtidigt underbart att leva på landet, ha en gård och i stort sett vara självförsörjande. Det har framkommit att alltfler väljer denna typ av livsstil. Vissa som tidigare har varit bosatta i städerna väljer att sadla om och starta ett nytt liv med ett lantbruk och en gård. Andra är födda in i det och har ärvt en farm eller gård i generationer.

Som bonde har du många fördelar även om livet kan vara tufft och arbetstiderna tuffa. Du lever alltid i samklang med naturen och kan starta upp olika verksamheter. Rätt verktyg och utrustning gör lantbruket roligare. Med material från Kellfri.se kan du både satsa stort på djuruppfödning och hantering av skog och mark. Mittemellan skogsbruket eller uppfödandet av kor, snöplogande och skörden, finns dock mycket annat att göra. Kanske får du för dig att starta ett mejeri och sälja mejeriprodukter till olika butiker, eller så väljer du att starta upp en gårdsbutik och en tillhörande restaurang mitt ute på landet. Det sistnämnda är just vad den här artikeln handlar om.

Starta upp en gårdsrestaurang

Tro inte att det är folktomt ute på landsbygden. Den svenska landsbygden har sakta men säkert börjat återhämta sig och alltfler väljer ett liv i det gröna med eget självhushåll och djur. Om det dessutom finns flera bönder runt om där du bor kan ni gå samman och göra en meny och en gårdsbutik full av närodlade råvaror och på så sätt tjäna en slant.

Sommarturisterna älskar att stanna till under semestern för att få sig en matbit eller köpa med sig något närproducerat hem. Detsamma gäller faktiskt även på vintern i viss utsträckning. Tänk vad ett mysigt julbord mitt ute i ödemarken kan sprida glädje när snön faller ner. Har du möjlighet kan du även starta upp ett litet bed and breakfast eller ett hotell ute på landet – ett sätt att få in stora pengar till jul när många reser bort. Dock bör du se över följande innan du bestämmer dig för hur din verksamhet ska se ut.

  • Vilka är dina kunder?
  • När kan du hålla öppet? Sommar, vinter eller året runt?
  • Var ligger din gårdsbutik/restaurang? Om den ligger nära ett känt turistmål eller en större stad kan det vara enklare.
  • Vad ska du sälja/servera?
  • Har du närliggande gårdar du kan samarbeta med?
  • Kan du tänka dig en gårdsbutik eller restaurang med en nisch?
  • Får du annan konkurrens av en närliggande restaurang eller kafé i faggorna?

Detta och mycket mer är frågor du bör ställa dig innan öppnandet. Det viktigaste är att du kan erbjuda något annorlunda som inte har alltför stor konkurrens från en annan verksamhet i närheten.