Vad är en restaurang egentligen?

De allra flesta vet antagligen vad en restaurang är. Det handlar helt enkelt om att gäster serveras varm eller kall mat mot betalning. Det serveras också flera olika dryckesalternativ. Maten kan ätas på plats i restaurangen, eller så kan man som gäst ta med sig maten till en annan plats.

Hur serveras maten?

På vissa restauranger finns det större bufféer där gästerna får äta hur mycket som helst till ett fast pris. På andra ställen läggs maten upp på en tallrik och det är en portion man betalar för. Om man vill äta mer får man helt enkelt köpa en portion till. När det gäller lunch är det ofta på det här sättet som maten serveras. På finare restauranger kan man köpa förrätter, huvudrätter och efterrätter. De läggs alla upp på tallrikar och bärs ut till gästen av en servitris eller servitör.

Hur kan restauranger skilja sig åt?

Det som skiljer restaurangerna åt är främst vad som serveras, var de ligger samt under vilka tider på dygnet maten serveras. En restaurang kan också vara olika vad gäller gästernas klädsel och hur formell den är. På en snabbmatsrestaurang kan man vanligen klä sig hur man vill men på en mer formell restaurang kan det vara klänning eller dräkt som gäller för kvinnan och kostym eller smoking för mannen. På en billigare restaurang, eller i en matsal, kan man ofta inte förvänta sig att det finns stora och dyra sortiment av viner. Det kan däremot finnas på finare restauranger.

Vad kan serveras?

På en restaurang kan i stort sett vad som helst serveras. Det beror på vilket tema restaurangen har och från vilka länder den serverar mat ifrån. Om man har tröttnat på den svenska husmanskosten kanske det är läge att prova på något annat. Kanske kan man testa mat från Ryssland eller Kina om man vill ha något mer annorlunda. I Sverige får inte vad som helst serveras som mat och det har bland annat med smittskydd att göra. Det kan man läsa mer om hos Folkhälsomyndigheten i Sverige. I viss mat som serveras rå kan det faktiskt finnas olika bakterier och sjukdomar. Viss mat och vissa ingredienser får inte importeras till Sverige, det kan bland annat bero på olika smittor eller miljöföreskrifter. Dessa regler kan göra att vissa restauranger kan lite svårare för att laga traditionell mat.

Att gå på restaurang

Det är klokt att kolla upp restaurangen en aning innan man går ut. Om man inte har rätt klädsel på sig kan man faktiskt bli tvingad att lämna restaurangen. Ibland har någon också bokat upp hela restaurangen vid till exempel bröllop och liknande. Om man planerar att dyka upp med ett större sällskap är det också bra att meddela restaurangen om det i förväg.