Hålla ordning i restaurangköket

Om man driver en restaurang är det viktigt att ha lite extra koll i köket. Det är nämligen där all mat lagas och tillbereds innan den serveras till gästerna. Om saker och ting inte fungerar som det ska i köket finns det en stor risk att gästerna kommer att bli besvikna på maten och då kan de gå någon annanstans för att äta. Det kan också resultera i att man får sämre omdömen. Hur håller man ordning i restaurangköket?

När maskiner går sönder

I ett storkök är det viktigt att alla maskiner fungerar. Allt från degblandare till ugnar, kylar och stekbord måste vara i toppskick för att man ska kunna laga mat på ett bra och effektivt sätt. Om en maskin går sönder kan det vara klokt att kontakta Service Partner för att snabbt få reservdelar och reparation. På så sätt kan man snart komma igång med matlagningen igen.

Hygienregler

I ett restaurangkök är det viktigt att ha vissa hygienregler. Man bör till exempel se till att det inte vistas obehöriga där och dessutom bör personalen ha speciella arbetskläder på sig under matlagningen. Om man har en sårskada på en hand bör man antingen bära handskar eller göra andra arbetsuppgifter som inte kräver kontakt med maten under tiden skadan läker.

Andra hygienregler kan handla om hur man hanterar råvaror i kyl och frys, om hur man lägger kött på bänkarna, och om hur disken ska skötas. Om det inte finns en god hygien i köket riskerar många gäster att bli sjuka och då kan man rent av behöva stänga sin restaurang.

Förvaring och ordning

För att matlagningen ska gå smidigt måste man tänka på att hålla ordning i köket. Det är klokt att se till att förvaringen passar in i miljön och man bör också se till att den är lätt att rengöra. Det är också klokt att märka upp förvaringen så att alla vet vad som förvaras var.

Öppet eller stängt kök?

I en restaurang kan man välja mellan att ha ett öppet eller ett stängt kök. Ett öppet kök är mer mitt i restaurangen och gästerna kan se vad som händer i det. Gäster som känner sig otrygga med matens kvalitet kan gilla den här typen av kök. Nackdelen är att det kan förekomma en del oljud i köket. Det slipper man ha i matsalen om köket är stängt.

Förberedelser

Om man arbetar i ett restaurangkök bör man se till att förbereda matlagningen så gott det går. Grönsaker kan hackas i god tid, kött kan marineras och brödet kan bakas. Ju mer man förbereder, desto mindre behöver man stressa när matgästerna väl kommer. Ska det serveras soppa kan den stå på värmning ett bra tag till exempel.