Lunchrestaruang

En lunchrestaurang är en restaurang som främst är inriktad på att servera lunch. Här kan rätterna variera i smak och stil. Många gånger kan det också variera hur rätterna serveras. Men hur kan det se ut att driva en lunchrestaurang och vilka fördelar finns det med de olika serveringsalternativen?

Olika serveringsalternativ och deras fördelar

Ett alternativ är att ha en lunchbuffé. Då kan gästerna plocka sin mat själva. En nackdel med det här är att man kan behöva laga flera olika rätter och mycket måste varmhållas. Det gäller också att man har koll på om något tar slut. När det serveras olika tillbehör och liknande kan det också förekomma att någon gäst äter mycket av bara en sak. Många lunchrestauranger får helt enkelt sätta gränser. Så är ofta fallet där det serveras till exempel friterade räkor eller större köttbitar på buffé. Då står det ofta skyltar om att man som besökare endast får ta ett visst antal bitar.

En fördel med att ha en buffé är att man som restauranginnehavare ofta kan tjäna en hel del pengar på buffén, eftersom det är sällan en gäst äter för lika mycket pengar som buffén kostar att tillaga per person.

Servera portioner

Många lunchrestauranger väljer att servera gästerna portioner. Maten läggs upp på en tallrik som gästen sedan får. En portion kostar ofta omkring en hundralapp. Det finns flera fördelar med det här sättet att servera lunch. För det första är det då restaurangen som bestämmer hur portionerna ska se ut. Ska det vara ett kycklinglår eller två? Ska ris eller grönsaker överväga på tallriken? Det finns inte heller några regler för hur stor en portion ska vara. En annan fördel är att restaurangen kan laga mycket när det beställs. Det blir med andra ord mindre matsvinn än vad en buffé kan innebära.

Att driva en lunchrestaurang

Om man har sin restaurang i en stad, där det inte finns så många andra som serverar lunch kan man säkerligen klara sig relativt bra på att bara ha öppet en stund på dagen. Om så inte är fallet får man antagligen välja mellan att ha öppet även på kvällstid eller riskera att tvingas att slå igen. Som ägare av en lunchrestaurang måste man räkna med att det antingen blir riktigt långa dagar, eller så får man anställa mer personal. Just anställda är det en sak som kostar mycket pengar och något man bör fundera över redan när restaurangen startas.